 |
A balkáni ételek alfája és omegája - a Cevap https://www.slavorum.org/local- bosnian-food-triumphs-over-mcdonalds/ |
Apropó vendéglátás. Amiről mindenképpen beszélnünk kell az a bosnyák (NAGYBETŰS BALKÁN KITCHEN) konyha. Fenomenális, frenetikus, fantasztikus, több találó szó nem jut eszembe f betűvel.
Vegyük akkor sorra. Ami az alap: hús (bárány, vagy marha), hagyma, rétes és tej. Valamint ezek kombinációja.
Előételként a helyi, főleg juh- vagy kecsketejből készülő sajtok viszik a prímet. Állagra leginkább a túróra emlékeztetnek. Elkészítési módjuk török közvetítéssel jutott el az arab országokból a Balkánra. Ők jöttek rá ugyanis, hogy ha a tejet a kecske gyomrából készült zsákféleségbe töltik, akkor az szétválik sajtra és savóra (ez a gyomorban található enzimnek köszönhető -> oltó). Ezzel az eljárással a legmagasabb tápértékű sajtféleségekhez jutunk. 10 dkg elfogyasztása fedezi egy felnőtt kalcium szükségletét, valamint foszfor és fehérjeszükségletének felét. A kérdés csak annyi: ki fog egy ilyen sajttál után rámenni egy 12 darab csevapot rejtegető lepényre???[1.]
 |
Jablanica - A báránysütés Mekkája |
Nemzetinek számító étel a burek. Az immár Magyarországon is rendkívül népszerű étel szülőföldje Szerbia és Bosznia. Semmi másról nincs itt szó, mint rétestésztába tekert darálthús hagymával, majd csigavonalban összehajtva egy kerek tepsibe. A töltelék lehet sirnica (juhtúró), zeljanica (spenót), valamint krompirusa (krumpli). Kötelező elfogadni a mellé kínált lágy kajmakot (joghurt minimum 125 % zsírtartalommal)!!! A másik tradicionális étel a Cevapcica, ami nem más, mint apró, darált húsból formázott, roston kisütött falatka, amit többségében lepinja-ban (pitában) kínálnak, apróra szelt hagymával. Ami viszont eltérő lehet: szerb többségű részeken marhából készítik, ajvárral (padlizsán & hagyma & paprika lesütve, ledarálva) nyakon borítva, míg a bosnyák részeken bárányból, ajvár nélkül. Útmenti és főként patakparti helyeken gyakran látunk egész bárányokat felhúzva egy méretes nyársra. Ez kérem szépen a balkáni konyha Michelin csillaga. Jablanicatól nem messze, a Neretva völgyében található a birkasütés mekkája. Mint régen a folyóvizek a vízimalmokat, úgy most a birka sütésére szolgáló nyársat pörgeti meg a kis patakok ereje.
Közben pedig több tucat bárány pörög a rúdon szinkronban. Lehetőség van leülni, pazar a kilátás, de mi inkább a nomád körülményeket választottuk. Ha elvitelre kéred, akkor egy grill tálcára helyeznek egy adag húst, a zsírjában megsült krumpligerezdekkel. Ezzel a pakkal és egy korábban vételezett Sarajevskoval a hónod alatt letelepedhetsz a Neretva partján. KÁNAÁN. Csak legyen nálad egy százas szalvéta, hogy azt a szalvétát is le tudd törölni az arcodról, ami a zsírtól ráragadt... ;o)
Az ínyencek megtalálhatják még egyes helyeken a brizlát, ami nem más, mint a borjú nyakának elülső részén található ún. csecsemőmirigy. Állagra és ízre leginkább az agyvelőre hasonlít. Szerepe: növekedés és a csontképzés support. Miután a borjú fejlődése leáll (tehát a tinóból végre valahára ökör lesz), akkor a mirigy egyszerűen felszívódik. Elkészítése során előbb sós, citromos vízben megfőzik, majd lisztbe forgatva zsírban hirtelen kisütik. De ha véletlenül grillezett borjúmáj serceg előttünk az „autogrill”-ben akkor se álljunk pöszén az autónk mellett... Itthon egyszerűen képtelenség ilyen ételhez jutni![2.]
De most induljunk tovább, hisz vár minket Konjic és Tito atombiztos bunkere – egy újabb fantasztikus történelmi sztorival.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése